Nazaj na blog

Avtomobilizem skozi oči naših strokovnjakov

DIESEL – do kdaj še ?

december 9, 2018

Kakšna je diagnoza glede dieselskih motorjev, je več kot jasno – kakšna pa je prognoza?
Takšna, da bodo dieselski motorji slej ko prej izginili iz prodaje. Ekologija se vsaj v Evropi piše z veliko in pri KickDownu smo mnenja, da je prav tako. Pomembno je kaj zapuščamo našim naslednikom in čisti zrak definitivno mora biti del te zapuščine.
V Nemčiji so pred kratkim prvič omejili dostop določenih dieselskih motorjev tudi na določenem odseku avtoceste A40.
Medtem ko omejevanje uporabe dizelskih vozil v središču mest v Nemčiji prebivalcem še vedno pušča druge možnosti dostopa do želenih lokacij, bi morebitna omejitev na avtocesti precej bolj posegla v mobilnost domačinov s starejšimi avtomobili.
3 tedne nazaj je do omejitev uporabe starih dizlov prišlo v Kölnu in Bonnu, podobno bodo predvidoma storili tudi v Mainzu, Stuttgartu, Aachnu, Frankfurtu in Berlinu. Zadnji dve mesti bosta do konca prihodnjega leta prepovedali tudi dizelske motorje z normativi Euro 5, in ne le Euro 4, kar bo veljalo na določenih cestah znotraj mesta.
Prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem je v zadnjem letu v Nemčiji upadla še za deset odstotnih točk. V prvem polletju lanskega leta je delež dizelskih motorjev pri novih avtomobilih znašal 41 odstotkov, letos pa je padel na 31 odstotkov.
Kaj to pomeni za kupce vozil v Sloveniji? Mnenja smo, da se bodo določene normative začele slej ko prej izvajati tudi v Sloveniji, zato smo mnenja, da je bolj smiselen nakup vozila na bencin ali elektriko. Sploh, ko govorimo o novih ali dokaj novih vozilih, je potrebno povedati, da so novi bencinarji že tako varčni, da se diesel praktično resnično več ne izplača. Nove metode t.i.”downsize”-inga s pomočjo turbin ali kompresorjev pripomore do dovolj moči ob res dobri ekonomičnosti. Pokličte nas in rade volje Vam bomo svetovali idealen avto za VAS.

Preberite tudi

december 9, 2018

DIESEL – do kdaj še ?

december 10, 2018

Ročni menjalnik ali avtomatski ?

Pošlji povpraševanje