Nazaj na blog

Avtomobilizem skozi oči naših strokovnjakov

DIESEL – do kdaj še ?

december 9, 2018

Kakšna je diagnoza glede dieselskih motorjev, je več kot jasno – kakšna pa je prognoza?
Takšna, da bodo dieselski motorji slej ko prej izginili iz prodaje. Ekologija se vsaj v Evropi piše z veliko in pri KickDownu smo mnenja, da je prav tako. Pomembno je kaj zapuščamo našim naslednikom in čisti zrak definitivno mora biti del te zapuščine.
V Nemčiji so pred kratkim prvič omejili dostop določenih dieselskih motorjev tudi na določenem odseku avtoceste A40.
Medtem ko omejevanje uporabe dizelskih vozil v središču mest v Nemčiji prebivalcem še vedno pušča druge možnosti dostopa do želenih lokacij, bi morebitna omejitev na avtocesti precej bolj posegla v mobilnost domačinov s starejšimi avtomobili.
3 tedne nazaj je do omejitev uporabe starih dizlov prišlo v Kölnu in Bonnu, podobno bodo predvidoma storili tudi v Mainzu, Stuttgartu, Aachnu, Frankfurtu in Berlinu. Zadnji dve mesti bosta do konca prihodnjega leta prepovedali tudi dizelske motorje z normativi Euro 5, in ne le Euro 4, kar bo veljalo na določenih cestah znotraj mesta.
Prodaja novih avtomobilov z dizelskim motorjem je v zadnjem letu v Nemčiji upadla še za deset odstotnih točk. V prvem polletju lanskega leta je delež dizelskih motorjev pri novih avtomobilih znašal 41 odstotkov, letos pa je padel na 31 odstotkov.
Kaj to pomeni za kupce vozil v Sloveniji? Mnenja smo, da se bodo določene normative začele slej ko prej izvajati tudi v Sloveniji, zato smo mnenja, da je bolj smiselen nakup vozila na bencin ali elektriko. Sploh, ko govorimo o novih ali dokaj novih vozilih, je potrebno povedati, da so novi bencinarji že tako varčni, da se diesel praktično resnično več ne izplača. Nove metode t.i.”downsize”-inga s pomočjo turbin ali kompresorjev pripomore do dovolj moči ob res dobri ekonomičnosti. Pokličte nas in rade volje Vam bomo svetovali idealen avto za VAS.

Preberite tudi

januar 3, 2019

Nakup starejšega luksuznega vozila

december 21, 2018

Registracija vozila v Nemčiji

Pošlji povpraševanje