Nazaj na blog

Avtomobilizem skozi oči naših strokovnjakov

Avtonomna vožnja

februar 14, 2019

Prihajamo v čas, ki se izjemno hitro vrti, je poln hektike in obratov.
Temu posledično se avtomobilska industrija želi čim bolj prilagoditi tovrstnemu novodobnemu življenskemu stilu.

Eden izmed prijemov je tudi avtonomna vožnja, ki želi šoferju olajšati vožnjo tako, da mu ponudi več časa za oddih ali pa čas, ki ga lahko porabi za delo za posel med vožnjo.

Ker nam trenutna zakonodaja pravi, da moramo med vožnjo imeti vsaj eno roko na volanu, se ti sistemi še ne morejo tržiti, kot bi se lahko.

V večini primerov vozilo vozi samostojno do 15 sekund, potem pa šoferja opozori zvočno in slikovno naj ponovno prime za volan. Če tega ne stori, se vozilo počasi prične ustavljati in vklopi vse 4-smernike misleč, da šofer ni zmožen prevzeti vožnje (vsaj pri Mercedesu je tako, verjamemo da bodo ostali proizvajalci storili kmalu enako).
Prav tako Mercedes-Benz ponuja tudi opcijo ”car2x” funkcije, funkcije, ki omogoča enakima Mercedesoma komuniciranja medseboj; torej če je npr. nek E-razred prišel za ovinek, kjer je oljni madež, to informacijo javi E-razredu, ki je za njim, ta pa se lahko že ustrezno pripravi na to oviro (večje zaviranje, predvklop esp-ja, opozorilo šoferju itd.).
Pri Mercedesu želijo na tovrstni način zmanjšati število nesreč na cestah.

Pri KickDownu vsekakor pozdravljamo napredke, inovacije ter tudi avtonomno vožnjo – vendar zgolj do točke, ko je le-ta zgolj opora/pomoč klasični vožnji.
Smo namreč mnenja, da ga ni računalnika na svetu, ki bi znal predvideti popolnoma vse situacije, ki so jih sposobni povzročiti določeni šoferji, ergo, ”človekovih neumnih reakcij” ne zna predvideti noben računalnik. Pravtako se sprašujemo kako bo z varnostjo; če obstajajo posamezniki, ki lahko vdrejo v najbolj varovane sisteme, bo vdor v računalnik nekega vozila ‘mala malica’ – predstavljajte si kaj vse to lahko potegne za seboj (od kraje vozila na daljavo, do medsebojnih namernih nesreč itd.) Zato je to tema, ki bo vsekakor burila duhove še dolgo dolgo časa.

Preberite tudi

december 11, 2018

Kdaj se odločiti za pogon na vsa 4 kolesa ?

december 9, 2018

DIESEL – do kdaj še ?

Pošlji povpraševanje