Nazaj na blog

Avtomobilizem skozi oči naših strokovnjakov

Ali naj predelam svoj avto na plin (LPG) = ?

januar 10, 2019

Kar nekaj lastnikov/bodočih lastnikov starejših vozil z močnim bencinskim motorjem se odloči za predelavo motorja na plin.
Kakšne so prednosti, kaj slabosti, na kaj je potrebno biti pozoren?

Definitivno se sliši vse vrhunsko!
Nižja cena/km, hitra in preprosta vgradnja, enaka moč.

A ni čisto vse tako….
1.) Kot prvo si izračunajte koliko km/leto prevozite? Cena vgradnje je med 1.500 EUR (za 6-cilindrske motorje) pa do 2.500 EUR (za 8-cilindrske motorje).
Torej najprej si preračunajte koliko časa boste avto imeli, koliko km/leto delate in koliko naj bi privarčevali pri porabi. Potem to odštejte od cene vgradnje, da boste dobili dobo koliko časa si avto najprej morate lastiti, da boste dobili povrnjen vsaj strošek vgradnje in od kdaj boste dejansko šele pričeli z varčevanjem.
2.) Zelo pomembna je kvalitetna LPG naprava, zatorej ne kupujte nekih nepriznanih znamk, še manj pa vozite k neopooblaščencem, ker imate na koncu lahko več težav, kot prijetne vožnje.
3.) Zavedati se morate, da vozilo nikoli več ne bo v original stanju. To pomeni, da boste za vedno imeli navrtani blok motorja, prevrtano karoserijo in luknjo nekje v armaturni plošči. Problem, ki lahko nastane: odpadki od vrtanja padejo v blok motorja in če vam lepo ne zaščitijo prevrtano karoserijo, le-ta lahko s časoma prične tam rjaveti.
4.) Težave s sistemom. Določeni imajo slabše uparjalnike, zaradi česar vozilo ne dobi ekvivalentne moči.
5.) Okvare na motorju. Glavni problem, ki je tudi najdražji. Določeni motorji preprosto niso narejeni za LPG, posebej občutljivi so turbo-motorji. Svetuje se, da vedno vzamete tudi sistem za dodatno mazanje ventilov. A še vedno, kot rečeno, ni rečeno, da bo motor zdržal.

Osebno ne svetujemo predelav. Smo mnenja, da še vedno vse najbolje funkcionira, če ostane v original stanju.

 

 

Preberite tudi

december 21, 2018

Registracija vozila v Nemčiji

julij 16, 2019

Ali električni avto lahko reši okolje?

Pošlji povpraševanje